Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Μην καθαριζετε ποτε τα νομισματα της συλλογης σας,τα καταστρεφετε!

Η συλλογη νομισματων ειναι μια ομορφη και διασκεδαστικη ενασχοληση που επιτρεπει στον ενδιαφερομενο να ανακαλυψη την ομορφια αλλα ταυτοχρονα και την ιστορια της χωρας που τα εξεδωσε.

Τα νομισματα ειναι ο καθρεπτης του πολιτισμου μας,αντανακλουν πολιτικα και κοινωνικα γεγονοτα με τις αναπαραστασεις τους.

Η συλλογη νομισματων ξεκινησε τον 5ο προ Χριστου αιωνα μαζι με την γεννηση των πρωτων νομισματων και ειναι απο τα αρχαιοτερα χομπι στον πλανητη.Παλαιοτερα ηταν χομπι για Βασιλιαδες και αριστοκρατες,οπως ο Βασιλιας Φαρουκ της Αιγυπτου,ο Καρολος της Ρουμανιας,ο Βαρωνος Ροτσιλντ και διαφοροι αλλοι Ευρωπαιοι ως  επι το πλειστον αριστοκρατες.
Σημερα ολοενα και περισοτερος κοσμος συλλεγη νομισματα διοτι εκτος του οτι ειναι διασκεδαστικο να κατεχεις ενα κοματι της ιστοριας,πολλες  φορες ειναι και επικερδες, συνδυαζοντας το χομπυ με την επενδυση.

Η μαγεια του να συλλεγης νομισματα βρισκεται  στο οτι κρατας ενα εργο τεχνης,μια μικρογραφια γλυπτικης στα χερια σου ,εχοντας την περηφανεια της κτησης.
Παραδειγματος χαριν, εχοντας ενα δυφραγκο του 1911 ασημενιο το οποιο εχει χαραξει ο ζωγραφος Ιακωβειδης  το οποιο ειναι απειρου καλους και ομορφιας, απεικονιζοντας στο πεδιο του την Θεα Θετιδα να φερει καθισμενη σε Τριτωνα(θαλλασιο αλογο)τα οπλα του γιου της Αχιλλεα,απλα και μονο η  εικονα  αυτη  εξιταρη και συναρπαζει αφανταστα.Στα δε οπλα που αποτελουνται απο ασπιδα και δορυ μπορεις να δεις με μεγενθυτικο φακο  στην ασπιδα ενα γοργονιο(μικρογραφια)εκπληκτικης τελειοτητος.

Τα Ελληνικα νομισματα σε εξαιρετικες καταστασεις ειναι δυσευρετα και πολυ σπανια λογω του περιοριμενου μεγεθους της κοπης τους(μικρα τιραζ)και της κακης συλλεκτικης παιδειας των πρωτων Ελληνων συλλεκτων.
Οπως ειπαμε, στο εξωτερικο νομισματα συνελεγαν πλουσιοι αριστοκρατες οι οποιοι κατειχαν και την νομισματικη γνωση και συλλεκτικη κουλτουρα οντας μορφωμενοι.Στην φτωχη μας χωρα η οποια αναγεννηθηκε το 1828 δεν υπηρξαν οι προυποθεσεις να εχουν οι πρωτοι Ελληνες συλλεκτες την κουλτουρα του πως πρεπει να διατηρησουν τα νομισματα και να τα φυλαξουν.
Ετσι λοιπον το 19ο αιωνα οι πρωτοι που φυλαξαν νομισματα για τις επομενες γενιες ,τα καθαριζαν,τα ετριβαν και τα περνουσαν με ελαιολαδο νομιζοντας οτι τα προστατευαν απο το χρονο.

Αυτος ειναι και ο δευτερος λογος για τον οποιο τα Ελληνικα νομισματα ειναι τοσο σπανια σε σχεση με αυτα αλλων χωρων γιατι εκτος των περιορισμενων ποσοτητων κοπης τους ,επεσαν και θυματα των πρωιμων συλλεκτων οι οποιοι τα κατεστρεψαν.

Ενα νομισμα ειναι ομορφο οταν εχει πανω του την πατινα του χρονου η οποια πιστοποιη εκτος απο την γνησιοτητα του,το ταξιδι του μεσα στο χρονο.Σας παραθετω μια ομορφη δραχμη του 1833 που ουδεποτε πειραχτηκε και κρατησε το λουστρο  της γεννησης της στο νομισματοκοπειο  οπως και την ομορφη χρωματιστη πατινα της που για να γινει χρειαστηκαν 170 ετη.

 Η  φυσικη διαδικασια μεσα στον περασμα του χρονου  κατα την οποια ενα νομισμα απο ασπρο που ειναι κατα την γεννηση του τηνει να γινει μαυρο   ονομαζετε πατινα.

Πατινα πιανουν μονον τα ασημενια νομισματα και ειναι κριμα να την καταστρεφουμε καθαριζοντας τα.

Τα νομισματα  χωριζουμε σε καταστασεις αναλογα με την ποιοτητα τους ,οι οποιες εχουν ως εξης.
ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ,ειναι το νομισμα το οποιο παρεμεινε οπως κοπηκε και δεν εχει καμια φθορα η ακομη και δακτυλια,το δε λουστρο του το κανει αναρπαστο και την πρωτη επιλογη αναμεσα στους συλλεκτες.
Η τιμη του ειναι πολλαπλασια απο τον ξαδελφο του το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ,το οποιο ειναι εξισου ομορφο χωρις ομως λουστρο σαν του ακυκλοφορητου και με μικρη φθορα στα ψηλα του σημεια.
Ο αρχαριος συλλεκτης θα πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικος οταν αγοραζει ακυκλοφορητα νομισματα γιατι λογω της απειριας του ειναι ευκολο να τον γελασουν και να του πλασαρουν ενα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αντι ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟΥ επειδη δεν θα ειναι σε θεση να το καταλαβει και να το ξεχωριση με αποτελεσμα μεγαλη οικονομικη ζημια για τον ιδιο.
Η επομενη κατηγορια που μπορει να ειναι συλλεξιμη ειναι το ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ το οποιο ειναι ενα νομισμα με γενικη φθορα στα ψηλα του σημεια,αναγνωσιμο ομως στα γραμματα που φερη ,χωρις καθολου λουστρο νομισματοκοπειου και επιτρεπονται και ορισμενα χτυπηματακια στη επιφανεια του.
Μονον πολυ σπανιες ημερομηνιες τετοιας  ποιοτητος επιτρεπετε να βαζουμε στην συλλογη,διοτι εαν απο την ανυπομονησια μας αγορασουμε ενα τετοιο σε  ευκολη ημερομηνια,οταν  το ξαναβρουμε ακυκλοφορητο θα το ξαναγορασουμε πληρωνοντας το εις διπλουν.
Υπαρχουν αλλες δυο κατηγοριες νομισματων οι οποιες ειναι αναξιες λογου και δεν θα επρεπε να τοποθετουμε νομισματα τετοιας ποιοτητος στην συλλογη μας διοτι ειναι ασχημα και δεν αποφερουν και κανενα ωφελος επενδυτικο η αισθητικο κατα την γνωμη μου.

Αρα λοιπον δεν καθαριζουμε ποτε και για κανεναν λογο τα νομισματα μας διοτι μια μερα που θα πρεπει να τα  αποχωριστουμε, να τα παραδωσουμε στην επομενη γενια κατα το δυνατον ως εκοπησαν και βασικοτερο ολων  να τα ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.


Βασιλης Βασιλακοπουλος.

5 σχόλια:

YannisR είπε...

Μπράβο Βασιλάκη Βάλε μας φωτο να το χαρούμε ρε φίλε

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ πλήρως με τη λογική του μη καθαρισμού των νομισμάτων. Κάθε σοβαρός συλλέκτης πρέπει κατά τη γνώμη μου να πειραματιστεί και να μάθει να καθαρίζει και να συντηρεί ΣΩΣΤΑ τα νομίσματα που κατέχει, γιατί έτσι τα ΣΩΖΕΙ. Με λίγα λόγια, άλλο πράγμα η καταστροφή και άλλο πράγμα η σωστή συντήρηση των νομισμάτων.

Αυτά...

Βασιλης είπε...

Οταν λετε να καθαριζει σωστα ,μπορειτε να μου δωσετε ενα παραδειγμα?

Φιλικα,
Βασιλης.

Ανώνυμος είπε...

κ. Ανωνυμε...με το να καθαρίζεις τα νομίσματα ανεξαρτήτου χρονολογίας ή χώρα προέλευσης αλλοιώνεις τα χαρακτηριστικά του!

Αυτά συμβαίνουν μόνο στα μουσεία όπου κάθονται με τον φραπέ στο ένα χέρι και στο άλλο έχουν την βούρτσα και η
κατάσταση έχει ως εξής ''και δώστου και δώστου τρίψιμο''

παράδειγμα ''Νομισματικό Μουσείο''
παράδειγμα ''αγορά σπάνιου νομίσματος περί αρχές του 1970 εκ των οποίων εμφανίστηκε στην ζυρίχη το 1988 και η αξία του σε τιμή νετ 30% επ΄΄ι της κανονικής όπου θα έπιανε''
παράδειγμα ''δύσκολο (ημ/νια κοπής) νόμισμα δόθηκε σε auction αλλά τι να το κάνεις όταν είχε πέσει η χημεία της νύχτας''
Τα παραδείγματα πολλά......

Αυτή είναι η αποψή μου.
Ευχαριστώ

Επτανήσιος.

Ανώνυμος είπε...

Σωστή τοποθέτηση. Όλα αυτά που γίνονται αλληλοσυνδέονται πάντως . Αν αναλογισθεί κανείς το πως έχουν μεταβληθεί τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία με όλα αυτά που γίνονται με τα νομισματικά ταμεία και τους λίπους νταβατζήδες ( επιτρέψτε μου τον όρο ), εάν δει κανείς την πορεία της σχέσης των νομισμάτων ( βλέπε μετατροπεασ νομισματων ) θα συμπεράνει ότι το τέλος είναι εύκολα προβλέψιμο.