Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

To ταλληρο του 1844.

Το ταλληρο του 1844 κοπηκε στο Αθηναικο νομισματοκοπειο και αποτελει σε ακυκλοφορητη κατασταση μεγαλη σπανιοτητα.

Φερει την Αθηναικη γλαυκα(κουκουβαγια)που το κανει να ξεχωριζει απο τα ξαδελφια του κοπης Παρισιων και Μοναχου που θα τα μελετησουμε αργοτερα.
Επισης βλεπουμε στην ιδια πλευρα με την γλαυκα, τον Ελληνικο θυρεο και εαν παρατηρησουμε στο κεντρο του σταυρου και  στον θυρεο, θα δουμε το εραλδικο οικοσημο του οικου Witelsbach που ανηκε ο πρωτος μας Βασιλιας Οθωνας.
Επισης τον θυρεο πλαισιωνουν κλαρια και φυλλα δαφνης που του χαριζουν δοξα και τιμη και ολα αυτα τα επισφραγιζη ενα εντυπωσιακο αδαμαντινο στεμα, στην κορυφη του οποιου βλεπουμε το σημειο του σταυρου.
Στην αλλη δε πλευρα βλεπουμε τον βασιλια Οθωνα σε νεαρη ηλικια σε πορτρετο και σχεδιο του Βασιλίκου αρχιχαρακτη του νομισματοκοπειου του Μοναχου Karl Friedrrich Voigt o οποιος εκανε αριστοτεχνικη δουλεια οπως ολοι βλεπουμε.
Ειναι ενα ομορφο και επιβλητικο νομισμα,πολυ  ποθητο  σε οποιαδηποτε συλλογη και συλλεκτη.

Κοιταζοντας την ημερομηνια βλεπουμε οτι τα 44 ειναι πιο βαθια χαραγμενα και καλοχτυπημενα απο 18 πραγμα που βεβαιωνη οτι χρησιμοποιηθηκε η μητρα των ταλληρων του 1833 διορθωμενη στην ημερομηνια.Αρα εξαγετε το συμπερασμα οτι οι μητρες απο το Μοναχο και Παριση ηρθαν στην Ελλαδα και χρησιμοποιηθηκαν στο Ελληνικο Βασιλικο νομισματοκοπειο οι ιδιες χωρις την κατασκευη νεων.

Απο προσωπικη εμπειρια σας ενημερωνω οτι τα ταλληρα αυτα ειναι εξαιρετικα σπανια σε ακυκλοφορητη κατασταση ,μακραν σπανιοτερα απο αυτα του Μοναχου και Παρισιων με χρονολογια 1833 οπως και σπανιοτερα σε ακυκλοφορητη κατασταση και απο αυτα του 1851 (γηραια κεφαλη Οθωνα).

Ειναι δε το τελευταιο Ελληνικο νομισμα που φερει κουκουβαγια,η οποια χαθηκε για παντα απο την Ελληνικη νομισματικη.

Η δε τιμη ενος ακυκλοφορητου τετοιου ταλληρου κυμαινεται απο 10 εως 12 χιλιαδες ευρο.
Σε εξαιρετικη κατασταση η τιμη του σημερα ειναι περι τις 2500 ευρο και σε πολυ καλη κατασταση 800 ευρο.

Πολυ προσοχη στις Κινεζικες κοπιες,ευκαιριες στην νομισματικη δεν υπαρχουν και συνηθως ο συλλεκτης κολυμπα μονος του σε πισινα γεματη καρχαριες(νομιματεμποροι)οι οποιοι δαγγωνουν δυνατα και ασχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: