Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

To τεταρτο δραχμης του 1846

Το ενα τεταρτο δραχμης που κοπηκε το 1846 στο Αθηναικο νομισματοκοπειο αποτελει την μεγαλυτερη σπανιοτητα στα ασημενια νομισματα της περιοδου της Βασιλειας του Οθωνα.

Ο αριθμος των κοπεντων νομισματων μας ειναι παντελως αγνωστος και η κοπη ειχε ελαφρυ πατημα.
Στον εμπροσθοτυπο(κορωνα)βλεπουμε την προτομη του Οθωνα σε νεανικη ηλικια, τα αρχικα του χαρακτη του Βασιλικου νομισματοκοπειου της Βαυαριας Karl Friedrrich Voigt μαθητης του επισης μεγαλου Pistroutsi(ο χαρακτης της Εγγλεζικης sovereign,εμπνευσμενος απο τα ελγινεια)  και την λεζαντα της βασιλειας του Οθωνα.
Στον οπισθοτυπο (γραμματα) βλεπουμε τον Ελληνικο θυρεο ,περιστοιχιζομενο απο κλαρια δαφνων που του αποδιδουν δοξα ,ο οποιος φερη στην κεφαλη αδαμαντινο στεμα απιστευτης ομορφιας.
Στο κεντρο του θυρεου βλεπουμε το εραλδικο οικοσημο του Οικου των Witelsbach,δηλαδη της οικογενειας των εκλεκτορων και αργοτερα Βασιλεων της Βαυαριας,οικογενεια στην οποια ανηκε και ο πρωτος μας Βασιλιας Οθωνας.

Τα λιγα νομισματα που εχω δει στον αριθμο εως σημερα (τρια)εχουν δισκους με ελλατωματα στην οδοντοση,πραγμα που δειχνει βιαστικη και μη επιμελημενη κοπη.
Τα νομισματα της περιοδου του 1846 εχουν μια τραχυτητα και μια αγρια ομορφια που αντανακλουν την κοινωνια και ζωη της Ελλαδος του 1846.
Προσωπικα μου αρεσουν περισοτερο απο αυτα της πρωτης περιοδου του 1832-1834 οχι μονο γιατι ειναι στο εκατονταπλασιο σπανιοτερα,αλλα επειδη ειναι και αμιγως Ελληνικα ,κομενα στο Βασιλικο νομισματοκοπειο της πλατειας Κλαυθμωνος.

Το παραδειγμα που σας παραθετω στην φωτογραφια ειναι ενα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ νομισμα με ελκυστικοτατη πατινα.Ειναι μια καλλονη,μια συλφιδα!
Το συγκεκριμενο νομισμα και τρυπιο εαν το βρουμε κανουμε εξαιρεση και το βαζουμε στην συλλογη μας γιατι βαση πιθανοτητων μπορει και να περαση η ζωη μας και να μην εχουμε την ευκαιρια  να το αγορασουμε η δουμε καν.

Η τιμη του σε μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ κατασταση ειναι σημερα στις 4000 ευρο,σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ στις 15000 ευρο και εαν βρεθει σε ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ κατασταση , ειναι οσα χρηματα ειναι διατεθειμενος ενας να πληρωσει,

Σας πληροφορω οτι απο το σπανιοτερο στο ευκολοτερο τα τεταρτα της δραχμης της περιοδου της Βασιλειας του Οθωνα,εχουν ως εξης και απο το δυσκολοτερο ξεκινω,

1/4 δραχμης 1846
1/4 δραχμης 1851
1/4 δραχμης 1845
1/4 δραχμης 1855
1/4 δραχμης 1834
1/4 δραχμης 1833

Σε αλλη ημερομηνια δεν υπαρχουν τεταρτα της δραχμης και ολα ειναι εξι στον αριθμο.

Το πρωτο απο το δευτερον ειναι μακραν σπανιοτερο στο εκατονταπλασιο, γιαυτο το λογο εαν ποτε σας δοθη η ευκαιρια να το αγορασετε και εχετε τα χρηματα ,αγοραστε  το παση θυσια.

Καλη σας διασκεδαση με την συλλογη σας,

Βασιλης.

1 σχόλιο:

digo_gr είπε...

Απο τα σπανιωτερα νομισματα μιας νεοελληνικης συλλογης σε οποιαδηποτε κατασταση. Ειναι οφθαλμοφανες οτι ειναι ακυκλοφορητο, με μονο ψεγαδι το μικρο scratch κοντα στην περιμετρο, και αξιζε καλυτερης τυχης. Η πατινα του ειναι ωραιοτερη απο τα πιο ελκυστικα τεταρτακια του 1833 που εχω δει. Αλλο ενα μπραβο.

Φιλικα

Δημητρης