Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Το Ταλληρο του 1833 κοπης Μοναχου.

Το ασημενιο ταλληρο με ημερομηνια κοπης 1833 και χωρις διακριτικα νομισματοκοπειου ,κοπηκε στο Βασιλικο νομισματοκοπειο του Μοναχου και χαραχτηκε απο τον αρχιχαρακτη του,τον Βαυαρο Foight.

Ο αριθμος των κοπεντων νομισματων συμφωνα με τα αρχεια του Βαυαρικου Βασιλειου ειναι 378000 ταλληρα.
Ειναι και ο μονος τυπος ταλληρου που γνωριζουμε τον ακριβη αριθμο κοπεντων.
Αποτελειται απο 900αρι ασημη και ζυγιζει 22.385 γραμμαρια ακριβως και χωρις καμια αποκλιση.

Ομορφο και εντυπωσιακο σωζεται μεχρι σημερα σε απιθανες καταστασεις.

Στον εμπροσθοτυπο φερει το πορτρετο του Βασιλια Οθωνα σε παιδικη ηλικια,την υπογραφη του αρχιχαρακτη και την ιδιοτητα του πορτρετου στην περιμετρο του κυκλου.

Στον οπισθοτυπο(γραμματα) φερει τον Ελληνικο θυρεο περιστοιχιζμενο με κλαρια δαφνων(δοξα)στην κορυφη του οποιου δεσποζει αδαμαντινο στεμα.
Στο κεντρο του σταυρου του θυρεου,στην καρδια θα λεγαμε,διακρινουμε το εραλδικο οικοσημο του Βασιλικου οικου των Witelsbach του Βασιλικου δηλαδη οικου των Βασιλεων της Βαυαριας που ανηκε και ο δικος μας Οθωνας.

Μεγαλο λιτο και ομορφο νομισμα.

Η τιμη του σε ακυκλοφορητη κατασταση ειναι 2500 ευρο και σε εξαιρετικη 800 ευρο.Σε πολυ καλη κατασταση η τιμη του ειναι 150 ευρο.
Πολλες κακεκτυπες κινεζικες κοπιες εχουν εμφανιστη την τελευταια δυετια οι οποιες δυσκολα μπορουν να ξεγελασουν τον συλλεκτη με τις βασικες γνωσεις νομισματικης αλλα πανευκολα τον αδαη και αρχαριο.

Εχουν εμφανιστη ελαχιστα τεμαχια σε λαμπρη ακυκλοφορητη κατασταση με καλογυαλιζμενες απο την μηχανη επιφανειες τα οποια και ειναι χαρμα οφθαλμων,αυτα τα λιγα εχουν τιμη στις 5000 ευρο.
Γενικα δεν αποτελει σπανιοτητα, αλλα βαση στο χτισιμο μιας μικρης η μεγαλης συλλογης.
Ειναι δηλαδη βασικο κοματι για την συλλογη μιας και ειναι το πρωτο ασημενιο ταλληρο και φθηνοτερο ολων των αλλων που εκοψε η χωρα μας με την σημερινη της εννοια ως Ελληνικο Εθνος.
Κριμα που σημερα δεν κοβονται τοσο ομορφα χαραγμενα νομισματα οπως αυτο.

Καλη διασκεδαση με την συλλογη σας,
Βασιλης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: