Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μιση δραχμη του 1842 Β τυπος.

Για τις μισες δραχμες του 1842 υπαρχουν δυο μητρες.
Η πρωτη χαραχθηκε απο τον χαρακτη ΧΑΓΙΕΡ το 1838  και αναπαριστα το Βασιλια Οθωνα με μουστακι και εχει στο εξεργο το γραμμα Χ στα Ελληνικα,το οποιο ειναι το αρχικο του χαρακτη.
   Η μητρα αυτη δεν χρησιμοποιηθηκε ποτε  καθως δεν αρεσε στο Βασιλια το συγκεκριμενο σχεδιο, παρολλο που υπαρχουν ορισμενα τεμαχια σε εξαιρετικη συνηθως κατασταση.
Το 1842 χαραχθηκε νεα μητρα και κοπηκαν μικρος αριθμος τετοιων νομισματων που τα καθιστουν ιδιαιτερα σπανια.

Στο δευτερο τυπο που σας παραθετω και φωτογραφια, στον εμπροσθοτυπο(κωρονα)  βλεπουμε την νεανικη κεφαλη του Βασιλια Οθωνα με τα αρχικα του αρχιχαρακτη του Βασιλικου νομισματοκοπειου της Βαυαριας Karl Friedrrich Voigt ο οποιος χαραξε και το πορτρετο.
  Στον οπισθοτυπο(γραμματα) τον Ελληνικο θυρεο περιστοιχιζμενο με κλαρια δαφνων(δοξα,τιμη) στην κορυφη του οποιου υπαρχη αδαμαντινο στεμα .
Στην καρδια του σταυρου διακρινουμε το εραλδικο οικοσημο του Βασιλικου  οικου των Witelsbach οπου ανηκε και ο πρωτος μας βασιλιας Οθωνας.
Αριστερα της ημερομηνιας και οπως κοιταμε το νομισμα,βλεπουμε την    Αθηναικη κουκουβαγια,συμβολο του νεου τοτε Βασιλικου νομισματοκοπειου των Αθηνων το οποιο βρισκοταν  στην πλατεια Κλαυθμωνος.

Αυτο και μονο αυτο, κανει την μιση του 1842 ενα ξεχωριστο μισοδραχμο σε σχεση με τα υπολοιπα της περιοδου.
  Κουκουβαγια υπαρχη εκτος της    μισης δραχμης του 1842 και στην μιση δραχμη του 1843,σε καμια αλλη μιση δεν θα βρουμε ποτε την Αθηναικη γλαυκα.

Αξιο λογου ειναι οτι ο Οθωνας εφτιαξε στην χωρα νομισματοκοπειο να κοβουμε τα νομισματα ,το οποιο σταματησε να λειτουργει το 1858 με την εξωση του και εκτοτε και για 110 χρονια δεν κοπηκαν νομισματα στον Ελληνικο χωρο.

Το βαρος των μισοδραχμων του 1842 ηταν 2,238 γραμμαρια και η διαμετρος τους 19 χιλιοστα.
Ηταν ενας αθλος για την φτωχη Ελλαδα να κοψει το 1842 ασημενια νομισματα και μαλιστα στην Αθηνα.
Κοπηκαν ελαχιστα και κανεις δεν γνωριζει τον αριθμο των τεμαχιων κοπης.

Το συνανταμε πολυ σπανια και μαλιστα σπανιοτερα απο τον πρωτο τυπο με την κεφαλη του Οθωνα με μουστακι.
Η τιμη του σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ειναι περι της 6000 ευρο και σε ακυκλοφορητη περιπου στις 12000 ευρο.Μια ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ  πωλειτε περι τις 3000 ευρο. 

Οι δισκοι και η κοπη δεν εχουν την ποιοτητα αυτην που εχουν τα αντιστοιχα μισοδραχμα που κοπηκαν το 1833 στο Μοναχο και το 1834 στο Παριση.Δεν υπαρχη το λουστρο του νομισματοκοπειου που υπαρχουν στα μισοδραχμα του 1833 και 1834 αλλα μια τραχυτητα που το κανει καλλονη στα ματια του συλλεκτη,
Ειναι   ενα αληθινα Ελληνικο νομισμα και κατα την γνωμη μου υπεροχα ομορφο, αξιοζηλευτο σε οποιαδηποτε συλλογη το αντικρυσουμε και σε οποιαδηποτε κατασταση.

Καλη σας διασκεδαση με την συλλογη σας.
Βασιλης.

3 σχόλια:

digo_gr είπε...

Αυτη η μιση δραχμη ειναι φανταστικο κομματι (μια που ειχα την τυχη να τη δω στο χερι),και συνοδευεται ως συνηθως κι απο εξαιρετικη TrueView φωτογραφια. Καμια συγκριση σε σπανιοτητα η τιμη με αυτην του Χαγερ που εμφανιζεται σε choice-gem BU πολυ συχνοτερα.

Πολυ διορατικο το σχολιο σου, για την ποιοτητα των δισκων και της κοπης του νομισματοκοπειου της Κλαυθμωνος, σε συγκριση με Μοναχο και Παρισι, κατι που δειχνει και μεσω του grade, την αγνοια των graders της PCGS στα συγκεκριμενα κομματια (ποσα εχουν δει;).

Μπραβο. Οι περισσοτεροι Ελληνες συλλεκτες μαλλον δεν θαχουν την τυχη να δουν ποτε καλυτερη μιση του 42 ουτε απο φωτογραφια.

Αυτα τα blog καποια στιγμη ισως πρεπει να βρουν τη θεση τους στην ιστοσελιδα της ΠΝΕ.

Φιλικα

Δημητρης

Βασιλης είπε...

Δημητρη,χρονια πολλα για τα γενεθλια σου και ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια.
Ετσι ειναι η μιση του 42 ειναι απο τις σπανιοτερες μισες του Οθωνα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τελικά πόσο κάνει αυτή η 1/2 του Όθων με την κουκουβάγια??